Van der Linde Architecten
Van der Linde Architecten
Van der Linde Architecten
Van der Linde Architecten
Van der Linde Architecten
Van der Linde Architecten

Nieuwbouw Appartementencomplex

Gerbrandystraat in Utrecht

Nieuw woonwijkje op de plek van het oude Belastingkantoor

Op de plek van het vroegere belastingkantoor aan de Gerbrandystraat in Utrecht verrijst over een paar jaar een kleine woonwijk met 450 huurappartementen. De nieuwe is situatie ontworpen door Van der Linde Architecten.

De oude betonnen kolos, die al jaren leeg staat, wordt naar verwachting volgend jaar zomer gesloopt.

 

Het voormalige kantoor van de fiscus langs de spoorlijn richting station Overvecht ligt op het kruispunt van de drukke Talmalaan, Brailledreef en Kardinaal de Jongweg. De 450 appartementen worden verspreid over drie nieuwe gebouwen. Een ervan is een in zwart baksteen opgetrokken woontoren in de vorm van een 'V' met 16 woonlagen, even hoog als het huidige gebouw. Hierin komen 178 woningen. De andere twee gebouwen met 190 woningen langs het spoor zijn lager. Ook komt er een gebouw van vijf woonlagen langs de Gerbrandystraat, waarin 83 woningen komen.

 

Driehoek

De nieuwbouw vormt een soort driehoek: tussen de gebouwen komt een verhoogd binnenterrein met daaronder een parkeergarage. Dit binneterrein komt op een vlonder, die vier meter boven de begane grond ligt. Van de 450 appartementen zijn er 190 studentenunits, van gemiddeld 25 vierkante meter. De overige zijn 260 starterswoningen, met een grootte van tussen de 50 en de 63 vierkante meter. De studentenunits komen langs het spoor te staan en krijgen aan de buitenkant metalen platen. Het worden patiowoningen met veel glas.. 

 

Opdrachtgever: Koopmans TBI en Wessels Rijssen 

https://www.koopmans.nl/

Architect: Van der Linde Architecten