MONUMENTAAL & ABSTRACT

 

In een bosrijke omgeving wil een familie een bestaande monumentale, rietgedekte boerderij uitbreiden en moderniseren. Het kavel ligt aan een onverharde weg aan de rand van een bos met uitzicht op een licht glooiend gras/maisland.

 

De gewenste uitbreiding wordt in een abstract, archetypisch volume, op ondergeschikte wijze, naast de bestaande boerderij gesitueerd. Een verbinding tussen oud een nieuw wordt gecreëerd met een glazen verbindingssluis waar de nieuwe entree van de woning is gedacht.

 

In de boerderij wordt op de begane grond licht en lucht gecreëerd door hoge glazen volumes in de bestaande rieten kap te snijden. Hiermee wordt het mogelijk een ruimte leef-keuken te maken die in contact staat met een riante woonkamer met

uit- en doorzicht op verschillende vertrekken en omliggende landschap, zonder het karakter van het bestaande woning te kort te doen.


De uitbreiding biedt ruimte aan een kantoor-aan-huis met daarbij behorende ondersteunende functies. In de kelder is er de mogelijkheid tot het stallen van auto’s. Ook is de nieuwe duurzame techniek voor zowel de woning, uitbreiding als zwembad hier ondergebracht.

 

De uitbreiding is vormgegeven als een abstract volume met een zadeldak, gesloten aan de straatzijde en geheel open aan de tuinzijde met uitzicht op de tuin. Met het uitwerken van het totaalplan is geïntegreerd het ontwerp voor de tuin meegenomen, waarbij verbinding van bestaande terrassen met lager gelegen zwembad de basis is geweest. Verder is er rekening gehouden met bestaande monumentale bomen en de toegang tot het souterrain.

 

MATERIALISATIE

Het dak en de gevel van de uitbreiding worden uitgevoerd in geprepatineerd koper. De kopgevel aan de straat zijde is in een houten gevelbekleding gedacht. Het geheel staat op een metselwerk onderbouw de uitlopers heeft in enkele tuinmuren en daarmee het plan verankerd aan het landschap. Het metselwerk wordt uitgevoerd in langformaat stenen om horizontaliteit verder te accentueren.

 

DUURZAAMHEID

Naast het moderniseren van de bestaande woning, worden ook alle installaties nagenoeg geheel ge-update. Zowel de woning als de uitbreiding worden voorzien van een warmtepomp met bodemwarmte. Tevens worden alle ruimtes aangesloten op een luchtbehandelingssysteem met warmte terugwinning. Opgenomen in het tuinplan worden pv-panelen gesitueerd, waardoor de installaties voor een groot deze zelfvoorzienend worden. Naast de installaties worden de meest duurzame materialen, aanvullend op het installatie concept, toegepast.

" Ontwerpen doet u samen met Van der Linde Architecten "

Van der Linde Architecten

info@archlinde.com

+ 31 575 52 24 82

Enkele van onze realisaties in Nederland

Meer weten? Neem gerust contact met ons op.

Architectenbureau S.H.M. van der Linde BV

 

Onder de Linden 1

7411  SK  Deventer 

(The Netherlands)

 

       T-           +31 575 522482

 W-     www.archlinde.com

 M-     info@archlinde.com